Kritiek op borstvoeding in het openbaar

Afbeelding: Shutterstock

Ik heb er in mijn carrière als moeder heel wat borstvoeding mogen geven. In één geval, namelijk het laatste geval, deed ik dat zelfs best lang. Heel erg lang eigenlijk, vind ik dan. Jij misschien niet. Want wat de één lang vindt, vindt de ander kort en vice versa.

Het kan en mag allemaal. Het maakt je geen betere of slechtere moeder. Het maakt je overigens wel erg moe, maar dat is weer een ander verhaal.

Nu heb ik er zelf nooit een punt van gemaakt om in het openbaar te voeden. Ik deed dat gewoon en met gewoon bedoel ik niet dat ik met mijn lekkende tieten in de rondte stond te schudden, nee ik voedde gewoon mijn kleintje omdat hij of zij honger had, of omdat ik op ontploffen stond, kan ook.

Ik deed dat gerust op een bankje in het park. Op een terrasje in de stad en ja, ook gewoon bij mijn schoonmoeder op de bank. Gewoon omdat ik dat gewoon vond. 

Nu zie ik de laatste tijd allerlei filmpjes voorbij komen, filmpjes waarbij borstvoeding geven in het openbaar gebruikt wordt als sociaal experiment. In deze experimentjes gaat een moeder (een beetje expliciet) haar baby voeden in het openbaar, met als doel om de reactie van de omstanders vast te leggen. Want blijkbaar vinden andere mensen daar wat van.

Maar dit is niet alles. Er is namelijk weer een hot nieuws-item in moederschapsland opgedoken. De Media Markt rel. Een borstvoedende moeder is de Media Markt uitgezet wegens het borstvoeden van haar baby. Nu is de Media Markt ook niet de eerste plek die in mij opkomt, waarvan ik denk ‘ideale plek om borstvoeding te geven’. En daarbij zou ik het zelf ook wel een ideale smoes vinden om zo snel mogelijk die winkel uit te vluchten om even bij te komen (en te voeden) bij het lunchtentje op de hoek. Laat de kerel maar een laptop uitzoeken…

Hoe dan ook. Wat mij verbaast zijn de reacties van de omstanders, want in de tijd dat ik borstvoeding heb gegeven aan mijn kleintjes, heb ik nog nooit een opmerking gekregen over dat ik mijn baby maar thuis of op de plee moest gaan voeden.

Worden mensen preutser? Zijn we helemaal niet zo open minded als we denken? Of is dit weer iets typisch Amerikaans wat we overnemen?

Previous ArticleNext Article

6 Comments

  1. Ik denk dat het ook typisch amerikaans is. Ze zijn daar ontzettend preuts. De nuchtere hollander geeft niet zoveel om een moeder die haar kind voedt.

  2. Ik voed regelmatig in het openbaar en heb nog nooit een opmerking gehad. Tijdens Sail zat ik gewoon rustig op de kade liepen er duizenden mensen langs en het was geen probleem.

  3. Ik denk ook dat dit een typische Amerikaanse reactie is.
    Zeer spijtig!

    Zelf gaf ik ook zonder schroom borstvoeding in het openbaar. Ik deed het subtiel, uiteraard, maar ging me echt niet wegsteken. Ik deed het gewoon bij vrienden, familie, terrasje, … . Ik kreeg er wel eens een reactie over, maar niet het tegengestelde als in’t sociaal experiment. Ik kreeg altijd hééééél lieve en positieve reacties. Mensen die hun duim omhoog staken bij’t passeren, of soms zelfs oudere dames die zonder enige schaamte over mn borst hingen “Waaaauw, wat is ze mooi. Hoe oud is je kindje? Drinkt ze goed? Mooi hé!” . Ik vond het heerlijk!

  4. Ik moet even mijn ei kwijt. Ik voed altijd overal als het nodig is, nog nooit problemen mee gehad. Ook voed ik al drie maanden ’s ochtends op het kdv, op de groep. Vanmorgen was er een andere leidster en de locatiemanager. Toen ik zat te voeden heeft die laatste mij gevraagd dit voortaan in de pauze ruimte te doen omdat andere ouders er mogelijk last van zouden kunnen hebben. Ik ben hier helemaal van ontdaan en vind het onbegrijpelijk.