Gewoon elk uur op de pot

“Is die van jou nog niet zindelijk?” “In mijn tijd waren de kinderen met anderhalf al zindelijk!” “Gewoon elk uur op de pot”. “Lekker in het blote kontje laten lopen”. Hebben we nog meer tips en adviezen? Ik werd er maar onzeker van!

Bij de eerste maakte ik me er helemaal druk om. Vanaf 2 begon ik al met stickers plakken, waar hij geen snars van begreep. Mijn vriendin deed voor elk poepie een snoepje. Bij mij deden ze alleen het laatste. Weer een andere vriendin las boekjes voor naast de wc. Maar ook dat leverde geen drol op.
En ik maar denken: “Ojee, straks moet hij met een luier naar de basisschool”. 

Bij de tweede maakte ik me al wat minder druk. Ik had alleen bij hem aangekondigd: “Als je 3 bent, gaat de luier af”. En dat was ook zo. Vanaf dat moment was hij zindelijk. Behalve het ene moment in het sjieke restaurant. Daar was hij het even vergeten.

Bij die peuters werkt al het aandringen alleen maar averechts. Hoe liever ik het wilde. Hoe liever zij het nog even uitstelde. De jongste had ik geen luier meer aan gegeven. Verbaasd stond hij te kijken toen zijn broek nat werd. Daarna zei hij: “Komt het daar uit?”

Maar gelukkig hij is ook al weer even zindelijk. Vanaf het moment dat hij het zelf wilde. De luiers zijn niet meer nodig. Een hele overwinning. Op een gegeven moment staan die lange benen die uitsteken op de commode ook wel echt raar. Nu wordt het resultaat op de wc breed uitgemeten. Wat wij misschien soms denken, wordt door hem uitgebreid gemeld. Elke dag hoor ik: “Kijk mam, twee poepen en een scheetje”. De vergelijking werd ook al eens met zijn ouders gemaakt. “Het is een papa en een mama poep”. En alles wil meneer ook het liefste zelf doen. Dus ik moet het niet in mijn hoofd halen om door te trekken, want hij wil op het knopje drukken.

Wanneer we ergens in een pretpark zijn of in een restaurant vind ik de wc’s altijd vies. Als hij daar moet plassen, zeg ik altijd: “Hou maar even mijn handen vast in plaats van de bril, het is hier een beetje vies”. Dat heeft hij goed onthouden. Als we nu ergens op visite gaan, komt hij daar de wc binnen en zegt direct luid, zodat de rest van de visite het ook kan horen: “Is hier een beetje vies, mama! Moet jij maar goed mijn handjes vasthouden”. Waarna ik daarna de de gastvrouw beschaamd hoor zeggen: “Oh, ben ik vergeten de wc schoon te maken?”

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!

2 Comments

  1. Dat is wel fijn om te lezen dat hij nu wel zindelijk is.
    Mijn dochter is nu 4 jaar en is nog steeds een groot probleem met het plassen en poepen

  2. Het uitgangspunt is al verkeerd. Aandringen!!!! Je moet het leuk maken, dan gaat het vanzelf.
    Het Cjg heeft ook die instelling een kind moet er klaar voor zijn, en niet dwingen.
    Je kind leuke aandacht geven is tegenwoordig te moeilijk waardoor het wil en van zelf gaat
    Het scheelt bergen met luiers.