De vader-dochter handleiding

vader dochter

De man en ik hebben het voorrecht om ouders te zijn van een jongen én twee meisjes. Inmiddels is er (voor nu even) genoeg geschreven over moeders en zonen. Maar hoe zit dat met vaders en dochters? Ik bedoel, voor een vader zal het wel net zo vreemd zijn om een dochter te krijgen als voor een moeder die een zoon krijgt.

Inmiddels weet mijn man wel een beetje hoe de vork in de steel steekt. Of beter gezegd, hij laat zich bewust door ze inpalmen. Alles om zijn prinsesjes tevreden te houden.

Vandaag dus een paar wijze woorden en adviezen voor (verse) vaders met een dochter. De vader-dochter handleiding.

– Wees niet bang om een luier te verschonen. De eerste keer kun je haast niet geloven hoeveel plooien je opzij moet duwen om dit gebied een beetje schoon te krijgen. Maar het went! Althans, als je het vaak genoeg doet. Wees dus niet bang om een luier te verschonen. (Tipje: veeg altijd van voor naar achteren.) 

– Dan meteen maar het volgende: gebruik gewoon de benaming ‘vagina’. Het is misschien even wennen om tegen je kind het woord ‘vagina’ te zeggen, maar zo heet het nu eenmaal.  En wanneer je dochter zindelijk aan het worden is, zul je het ook vaak genoeg benoemen, omdat ze dan ook bewust met haar vagina bezig is. En je zult zien, vage termen als bloempje of tut zijn uiteindelijk nog veel ongemakkelijker.

– Leer op z’n minst een paardenstaart te maken. Sommige meisjes nemen misschien genoegen met een borstel door het haar en een speldje om de haren uit het gezicht te houden, anderen verwachten een compleet bruidskapsel. Ik zou zeggen, kies voor de middenweg en maak op z’n minst een paardenstaart. (Tip: raadpleeg YouTube).

– Broeken kunnen niet onder een rok of jurk. Een maillot of een legging is geen broek.

Let op: Blote benen zijn te koud in de winter. In de winter draag je een legging of een maillot onder een rok of jurk.

– Behandel haar als een prinses, ook wanneer ze daar al veel te oud voor is. Zing voor haar, vertel verhaaltjes, knuffel met haar, neem haar op schoot. Laat je gevoelige kant zien. Zorg dat ze je vertrouwt en beschadig dat vertrouwen niet. Jij bent de man die het voorbeeld is voor alle andere mannen die nog gaan komen in haar leven.

– Maak lol met haar zoals je met een ieder ander lol maken zou. Alles wat je met een jongen kan doen, kan je ook met een meisje. Behalve staand tegen een boompje piesen, dat zul je alleen moeten doen.

– Wees streng maar rechtvaardig.

– Wees rechtvaardig streng.

Een vader-dochter relatie zit diep geworteld en trek je niet zomaar uit de grond. En wanneer de wortels diep genoeg zitten, zal ze er zijn tot aan het einde van je tijd.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article