De RRR moeder

Wat vind ik belangrijk als moeder zijnde? Als moeder wil ik het eigenlijk altijd heel goed doen. Ik wil dat de kinderen vriendjes hebben. Dus mogen er bij ons altijd kinderen komen spelen. Ik wil dat ze gezond eten. Dat ze goed mee doen op school. En om dat voor elkaar krijgen, moeten ze weer vroeg naar bed. Ik wil dat de kinderen goed luisteren naar anderen en beleefd zijn. Maar hoe zorg ik daar nu voor? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen beschaafde wezens worden? Daarin is mijn grote voorbeeld moeder RRR. Moeder RRR weet alles heel goed. Deze houdt van Rust, Reinheid en Regelmaat. Ik zou soms zo graag een RRR moeder willen zijn. Maar aan de andere kant zitten deze moeders zo in mijn allergie. Deze zijn ook echt Ronduit Rigide en Rechtlijnig. 

Als de RRR zich niet vasthouden aan hun rechtlijnige regelmaat, raken ze regelrecht van slag. De kinderen weten precies waar ze aan toe zijn. Ze mogen totdat ze vier jaar zijn rozijntjes eten. Daarna één koekje per dag. Elke dag vroeg uit bed. De tasjes en kleding staan al keurig netjes op een vaste plaats klaar. Zij hebben niet elke dag dat gezeik waar nu weer de schooltassen liggen en dat op het laatste moment de broodblikken uit de tassen moeten worden gevist en nog snel afgewassen moeten worden voor een nieuwe lading boterhammen.

Ook hebben ze niet het gezeur over wat de kinderen wel of niet aan willen trekken, want de kleding ligt al keurig netjes op de vaste plek klaar. Deze kinderen komen altijd ruim op tijd op school. Deze ouder vergeet nooit wanneer er een studiedag is. Deze ouder staat dan nooit per ongeluk voor een dichte schooldeur. Deze ouder weet precies wanneer ze aan de beurt zijn met de computerles. Sterker nog, ze weten dat ook nog van de andere niet RRR moeders. Voor het geval dat ze het vergeten. Deze kinderen eten hooguit één keer per week ongezond. Mogen per dag precies 30 minuten voor de tv of 30 minuten op de iPad. Het wekkertje staat ernaast en rinkelt wanneer de tijd voorbij is.

Bij deze ouder hoef je nooit verder te zeuren of iets alsjeblieft toch mag. Want nee is nee en daar doe je het dan mee. Deze kinderen liggen altijd vroeg op bed. Bij deze ouder kun je elke kast openmaken, zonder dat de hele lading uit de kast dondert. En alles staat er gesorteerd en georganiseerd in.

En waarom is dat bij mij niet zo? Waarom ga ik al bijna gillen als ik alleen maar denk aan de RRR? Waarom krijg ik de rilling van de RRR en gaan mijn haren op mijn rug overeind staan? Omdat ik ook wel een heel klein beetje zo zou willen zijn? Misschien, nu ik lekker veel thuis ben, kan ik beginnen met de namen in de jasjes te noteren. En de kastjes zo in te richten dat de laden ook weer opengaan. Het speelgoed sorteren dat alles weer soort bij soort ligt. En dat de jasjes en de tasjes elke ochtend klaar staan. Wanneer ik dat al voor elkaar krijg. Dan heb ik mijn eerste module behaald.

Een hele echte RRR hoef ik ook echt niet te worden. Want de kinderen spelen liever niet bij de RRR moeders. Die zijn veel te streng. Daar krijg je tosti’s van bruine boterhammen. En die rozijntjes zijn echt vies als je 8 jaar oud bent. En als ze daar vandaan komen, hebben ze altijd honger, want ze hebben de hele middag bijna niets gegeten. En van de RRR mama mag je niet te veel herrie maken. Rennen en schreeuwen doe je buiten. Al het speelgoed moet keurig netjes na het spelen worden opgeborgen, voordat je met het andere begint.

En het ergste van al is… Deze mama is vaak ook nog een juf. Dus als je niet oppast letten ze ook nog op het taalgebruik, vragen ze allerlei moeilijke dingen en hebben ze je kind van top tot teen geanalyseerd en gediagnostiseerd, voordat ze weer naar huis gaan. Dan kan je kind nog beter spelen bij de Moeke, moeder de gans, die je kind heeft verstikt onder haar veren en opvoedkundige tips. De RRR heeft er ook nog voor geleerd en kijkt met een kritische blik.

De RRR lijkt alles voor elkaar te hebben. Maar ik twijfel of het echt wel zo is. Wanneer bij de RRR de boel anders loopt dan gepland, is vaak alles en iedereen in huis van slag. Moeder RRR is dan vaak moe en kribbig. En moeder RRR wordt vaak onzeker wanneer het allemaal niet meer binnen de kaders verloopt. Ze weet dan vaak niet meer wat ze moet doen. Wanneer er te veel feestjes of verjaardagen zijn, zijn de kinderen alleen maar aan het huilen. Dan zegt de RRR, brrr het is veel te druk allemaal. We hebben rust en regelmaat nodig. Ze wil niet te veel gekkigheid allemaal. Maar komt het niet, omdat ze allemaal niets gewend zijn en daarom van slag zijn?

Dus een beetje RRR is soms wel handig om alles enigszins soepel te laten verlopen. Maar een echte RRR wil ik echt niet worden, want echt gezellig is het niet. Bij de RRR denk ik ook altijd: “Gooi je haar los, maak me gek”. Maar het lijkt zo gestroomlijnd allemaal en volgens de regels. Dat lijkt me ook niet echt leuk voor de man van de RRR overigens. Want ik denk dat onder de kleding een grote witte onderbroek zit en een grote witte BH. Ik denk dat de RRR ook vroeg naar bed gaat en vroeg op. En dat vroeg naar bed gaan, is echt om te gaan slapen. Waarschijnlijk staat seks ook gewoon in de weekplanning.

Dus voorlopig maar niet in de leer bij de RRR en blijf ik maar mezelf…

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!