De pot op met die baby

Eliminatie communicatie. Heb je er weleens van gehoord? Het klinkt niet heel vriendelijk, maar het blijkt een zéér vriendelijk iets dat gaat over gelijkwaardigheid en samenwerken.

Even een simpele uitleg voor de leken onder ons *steekt vinger in de lucht*. Eliminatie communicatie is een soort van zindelijkheidstraining 2.0. De ouders van de baby houden continue de plas- en poepsignalen van hun baby in de gaten. Zodra er een teken van komende ontlasting is, haast de ouder zich om de baby boven het toilet of het potje te houden.

Je kunt het een beetje vergelijken met (borst)voeden op verzoek, maar dan niet wat erin gaat, maar eruit. Plassen en poepen op verzoek dus.

U begrijpt misschien, deze ouders worden niet geheel als serieus beschouwd. Toch is de bedoeling wel degelijk serieus en de uitwerking (bij de juiste uitvoering) ook.

Ik zie wel wat voordelen in eliminatie communicatie.

  • Om maar te beginnen met de stapels luiers die je bespaart. In the pocket! 
  • Geen discussie meer met de man over wie de laatste poepluier verschoond heeft.
  • In Afrika, Azie en Zuid-Amerika is het op sommige plekken de normaalste zaak van de wereld, dus mocht je daar ooit komen met je baby, word je helemaal niet raar aangekeken.
  • En eerlijk is eerlijk, gelijkwaardigheid en samenwerken met je baby klinkt prachtig toch?

Echter zie ik ook een paar nadelen.

  • Wat dacht je van de boetes van het wildplassen? Dat is geen kattenpis, daar kun je heel wat luiers in de aanbieding voor aanschaffen.
  • Wat als je opa en oma of de oppas de plas- en poepsignalen niet zo goed kunnen opvangen…? Dat wordt een rommeltje.
  • Het scheelt je misschien luiers kopen, maar ik geloof niet dat dit zo in één keer lukt zonder ‘ongelukjes’. En als ik al na ga hoeveel doorgelekte rompers met een gele poeprug ik in de prullenbak heb gemieterd, kan ik mij niet voorstellen dat dit voordeliger is.

Toen een vriend van mij vertelde dat hij zindelijk was rond zijn eerste jaar, heb ik hem vierkant uitgelachen. Wist ik veel dat dit bestond. Voor mij komt deze info inmiddels te laat, alle kleintjes zijn zindelijk, hoezeee! Ik denk ook niet dat deze methode bij mij lekker had gepast.

Ik had waarschijnlijk zeer snel gedacht: ‘De pot op met die baby’

Niet letterlijk. Maar figuurlijk.

Previous ArticleNext Article