Borstvoeding doe je samen

Hoera, het is deze week ‘Samen voor borstvoeding week’.  Het internet staat weer vol met verhalen, tips, discussies en nieuws over borstvoeding.

Als de mama’s er niet bij zijn, praten de papa’s natuurlijk graag over borsten en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast heeft mijn vrouw de afgelopen vijf jaar heel wat borstvoeding gegeven. Ik beschouw mezelf dan ook als een ervaringsdeskundige op dit gebied.

Daarom wil ik, ter ere van deze borstvoeding week, ook even iets over borstvoeding zeggen. 

Als verse ouders zijn er natuurlijk heel wat voor de hand liggende vragen waar je een antwoord op zoekt. Moet je wél of niet borstvoeding geven? Moet je tot 6 maanden of tot 5 jaar borstvoeding geven? Als je geen tijd hebt om borstvoeding te geven, moet je dan afkolven of maak je flesvoeding? Krijg je tepelkloven van de borstvoeding, smeer je dan tepelzalf op je tepels of kun je beter gell-pads gebruiken? Is het echt nodig dat papa de borstvoeding proeft? En zo ja, moet dat dan rechtstreek uit de borst of uit een glas? En waarom zou het ooit nodig zijn pannenkoeken van borstvoeding te bakken?

Het is natuurlijk als papa onmogelijk deze vragen goed te beantwoorden. De antwoorden zijn volledig afhankelijk van de situatie waarin je verkeerd en bovendien beter te beantwoorden door iemand die zelf borsten heeft. Ik zal me hier dus niet aan wagen. Antwoorden op deze vragen vind je vast wel op borstvoeding.nl en borstvoeding.com.

Maar, uit mannelijk oogpunt gezien, kan ik verse papa’s het volgende vertellen:

  • Borstvoeding doe je helemaal niet samen. Hoe komt iemand erbij dit te verkondigen? Probeer je vooral niet te bemoeien met de borstvoeding. Goedbedoelde adviezen, worden door je vrouw niet gewaardeerd!
  • Borstvoeding is gemakkelijk voor de papa’s. Papa hoeft er niet drie keer in de nacht uit om een flesje klaar te maken. Ook hoef je geen flesjes en melk mee te nemen als je even de deur uit gaat. Je hoeft alleen je vrouw maar mee te nemen. Wel even wennen, dat je vrouw op de gekste plekken haar borsten tevoorschijn tovert.
  • Tijdens het geven van borstvoeding worden borsten over het algemeen groter. Leuk om naar te kijken, maar je zal er al snel achter komen dat je de rechten op de borsten van je vrouw hebt verloren.
  • Voedingsbeha’s zijn niet aantrekkelijk! Ook zijn ze minder nuttig dan je in eerste instantie dacht. Denk je namelijk eerst nog dat zo’n luikje handig is, omdat het snel toegang geeft. Alweer kom je er al snel achter dat je de rechten op de borsten van je vrouw hebt verloren.
  • Merkt je vrouw na enkele maanden op dat de vorm van haar borsten veranderd is, zeg dan vooral niets over theezakjes. Zeg ook niet zoiets als “ik vind ze nog best mooi, maar heb je de borsten van Carice gezien, die zijn pas…”, waarschijnlijk heb je dan voor altijd de rechten op de borsten van je vrouw verloren en kom je in haar zwartboek terecht.

En na 5 jaar borstvoeding, mijn kinderen zijn inmiddels 5, 2 en 1, wil ik tegen mijn vrouw en jongste dochter het volgende zeggen:

“Het is genoeg geweest! Geef me mijn borsten terug!”

Afbeelding borstvoeding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article