Babykleding, welke babymaten en wanneer?

hoeveel babykleding wanneer

Het zou niet heel ingewikkeld moeten zijn, maar om de één of andere reden zijn de maten van babykleding altijd erg verwarrend. Zeker wanneer je een newbie bent in dit hele moederschap en geen idee hebt hoe snel een baby groeit, is het een hele klus om een mooie en praktische garderobe voor je baby samen te stellen. 

De maatvoering van babykleding is over het algemeen vrij eenvoudig; ik bedoel 0-3 maanden is best duidelijk toch? Toch weten merken en fabrikanten het heel ingewikkeld te maken door ook een ‘newborn maat’ en getallen als 50 – 56 te gebruiken. En ik kan uit ervaring vertellen dat maatje 56 van het ene merk, niet hetzelfde is als maatje 56 van het andere merk.

En dan hebben we ook nog de baby’s die zo verschillen. De ene newborn wordt geboren met een gewicht van 3200 gram en de ander komt met 4200 gram op de wereld. Ik weet het, het is geen wereldschokkend probleem, maar een beetje verheldering kan geen kwaad. Met dit artikel zal ik dan ook proberen om de babymaten helder te krijgen, zodat je weet hoe je de juiste maten kunt kopen. En ook hoe je je kunt voorbereiden op de regelmatige groeispurten van je kleintje. 

Ben je specifiek op zoek naar de maten van een pasgeboren baby? Check dan mijn overzicht met de maten van een pasgeboren baby hier.

Babykleding kopen

Babykleding kopen was toch wel één van mijn favoriete bezigheden tijdens de zwangerschap. Het is heerlijk om weg te dromen met die kleine schattige babypakjes. Fantaseren over je baby, die straks dat pakje aanheeft. En wanneer je baby dat babypakje straks daadwerkelijk aanheeft, kun je je niet indenken dat hij of zij diegene was die al die tijd in je buik heeft gezeten. Bizar! Maar goed, ik heb al voordat de baby geboren was flink geshopt, onder andere bij C&A. Uiteindelijk heb ik natuurlijk veel te veel aangeschaft, vooral maat 50 had ik in overvloed. En dat terwijl mijn eerste newborn vrijwel direct in maat 56 paste. Tja, dat dus.

Baby’s groeien in hun eigen tempo

Bij sommige babykleding merken wordt de maat van de babykleding bepaald door de leeftijd. Pasgeboren kleding wordt aangeduid als NB (voor newborn) en vervolgens wordt de babykleding aangeduid per maand (bijvoorbeeld 0-3 mnd, 3-6 mnd, enzovoorts). Dit lijkt een makkelijke maatvoering, maar vraag het aan een doorgewinterde ouder en je zult waarschijnlijk horen dat de kleding van hun baby niet perfect overeenkwam met zijn of haar leeftijd. De één zijn baby droeg de pasgeboren kleding tot ver in zijn derde maand en de ander zijn baby zat met 9 weken al in maat 3-6 maanden.

Baby’s groeien namelijk in hun eigen tempo, dus je krijgt een veel betere pasvorm als je uitgaat van de lengte en niet van de leeftijd. Je moet dan ook niet al te veel letten op de maten die in leeftijd zijn aangeduid, maar juist op de lengte en het gewicht van je eigen baby. Raadpleeg de maattabel van het merk en koop de maat die overeenkomt met de lengte en het gewicht van je baby.  De cijfers van de maten corresponderen met de lengte van de baby, dus is je baby 50 centimeter lang, dan kies je babykleding maat 50.

De juiste pasvorm is belangrijk. Je baby zal zich veel comfortabeler voelen in een goed passende outfit. Zeker wanneer je baby steeds mobieler wordt, is het belangrijk dat je babykleding kiest die bewegingsvrijheid geeft en juist niet beperkt, doordat het veel te strak of juist veel te wijd zit.

Hoe lang zit een baby in dezelfde maat?

Dit is waarschijnlijk een vraag die je jezelf stelt wanneer je baby nog niet geboren is. Want hoeveel van wat, moet je allemaal kopen voordat je baby geboren is? Eén ding is zeker, een baby groeit als kool! Maar wanneer, dat is weer bij iedere baby verschillend. Dus hoelang je baby in dezelfde maat zal zitten, is lastig te zeggen. De ene baby zal de eerste drie weken in maat 50 zitten, terwijl de ander al binnen een week in maat 56 groeit. Het is raadzaam om van alle maten voldoende op voorraad te hebben. En het is ook aan te raden om vrienden en familie een beetje te begeleiden in het geven van kleertjes als kraamcadeau. Het is natuurlijk zonde om bergen maat 50 te ontvangen, terwijl je daar al genoeg van hebt liggen.

Babymaten op een rij

Je kunt het je niet voorstellen zo klein, maar wist je dat er ook prematuren babykleding is? In principe hoef je deze maat babykleding niet van tevoren aan te schaffen.

Prematuur (32 – 34 weken zwangerschap)maat 42
Prematuur (34 – 36 weken zwangerschap)maat 46
0 – 1 maandmaat 50
1 – 2 maandenmaat 56
2 – 4 maandenmaat 62
4 – 6 maandenmaat 68
6 – 9 maandenmaat 74
9 – 12 maandenmaat 80
12 – 18 maandenmaat 86
18 – 24 maandenmaat 92

In dit schema zie je globaal de babymaten, maar zoals ik hierboven al schreef, iedere baby groeit op zijn eigen tempo. Een schema met babymaten kan je helpen voor te bereiden met de hoeveelheid kleding die je vooraf aanschaft. Maar wanneer je baby deze maten daadwerkelijk past, hangt uiteindelijk echt af van de lengte en het gewicht van je baby en natuurlijk wanneer je baby zijn groeispurtjes heeft.


baby maten kleding

Afbeelding: Shutterstock / White bear studio

Previous ArticleNext Article