Witte ruis en baarmoedergeluiden

baarmoedergeluiden baby

Wanneer je newborn baby net op deze aardbol is gekomen, zou het wel eens kunnen dat hij de geluiden van de baarmoeder mist. Hij is onrustig en huilt misschien veel. De baarmoedergeluiden zouden de baby rust en vertrouwen moeten geven. Maar hoe kom je aan die baarmoedergeluiden? Nou, daar schijnt dus een speciale app voor te zijn, maar er zijn ook knuffels met baarmoedergeluiden. Ze noemen het ook wel witte ruis voor baby’s. 

Witte ruis (white noise)

Baby’s die net uit de baarmoeder komen, zijn gewend om een monotoon geluid te horen. Dit noemen ze ook wel witter ruis voor baby’s, uit het Engels over genomen van white noise. De term wordt steeds populairder, omdat de witte ruis kalmerend is voor de baby. De witte ruis lijkt op het type geluid dat de baby hoorde in de baarmoeder en daarom geeft het de baby ook vertrouwen.

Lees hier welke maat en hoeveel kleding je koopt voor een pasgeboren baby.

De eerste nacht met een baby

Ik weet het nog zo goed! De allereerste nacht thuis met onze pasgeboren eerste dochter. De aller-allereerste nacht heb ikzelf in het ziekenhuis met mijn newborn doorgebracht. Nog vol adrenaline lag ik de hele nacht met mijn dochter op mijn buik. En als ik iemand nodig had, drukte ik op de bel en kwam er hulp. Maar de volgende dag moest ik echt naar huis. Ook wel lekker natuurlijk, thuis als een echt gezinnetje, met z’n allen op een roze wolk. Maar toen de kraamverzorgster vertelde dat ze wegging (en dus niet zou blijven slapen), raakte ik lichtelijk in paniek. Moeten we het nu helemaal zelf doen? Kunnen wij dat wel? En wat als ze gaat huilen en ze wordt niet stil? De kraamverzorgster wist ons te overtuigen dat wij dat écht wel aankonden. Vervolgens hebben we die allereerste nacht als gezinnetje 11 keer de luier verschoond en hebben we onze kersverse dochter 16 keer aangelegd voor borstvoeding, en 20 keer rechtop gehouden voor een boertje.

Knuffel met baarmoedergeluiden

De volgende dag kwam mijn buurvrouw met een geniale beer aanzetten. ‘Probeer deze eens, deze beer maakt baarmoedergeluiden, dat vind de baby fijn en kan ze lekker slapen’. Of het nou de knuffelbeer met baarmoedergeluiden was, of gewoon toeval, de volgende nacht ging een stuk beter. Had ik dit maar de eerste nacht al kunnen ervaren. En na drie weken sliep mijn kleine baby al 5 uur achter elkaar. Ik was er trots op! Dat ik uiteindelijk, jaren later, mezelf afvroeg of die kinderen ooit nog normaal zouden gaan slapen, hebben we het maar even niet over.

Inmiddels is er ook een schaap met baarmoedergeluiden, genaamd Ewan. Maar Ewan heeft ook een nachtlampje en bootst een hartslag na. De zachte gloed van het roze nachtlampje en het geruststellende geluid van het kloppen van het hart zorgt ervoor dat je kindje heerlijk kan slapen. Naast het baarmoedergeluid heeft de knuffel nog het geluid van een stofzuiger, een harp en dat van een waterval. Niet met een volle blaas naast je baby gaan liggen dus!

baarmoedergeluiden knuffel

Als ik weer eens een kraamcadeautje nodig heb, weet ik wat ik geven moet! Deze knuffel met baarmoedergeluiden bestellen >>

Baarmoedergeluiden app

Naast de knuffels met baarmoedergeluiden, is er dus ook een baarmoedergeluiden app voor op je telefoon. De app bootst niet alleen baarmoedergeluiden na, maar heeft een grote keuze aan kalmerende witte ruis en slaapliedjes. Denk bij witte ruis geluiden aan een stofzuiger, een oceaan, een klok, een föhn, regen en een wasmachine. Daarnaast kun je ook kalmerende “ssssssstttt” geluiden die door ouders werden opgenomen afspelen.


witte ruis

Origineel gepost op 21 januari 2014
Update januari 2021

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Wat leuk! Ga ik ook onthouden als kraamkado. Nu nog een baby om het aan te geven 🙂