De vijf grootste misverstanden: wist jij dit over je autoverzekering?

1 gezin-aan-tafel-800px

Twee kinderen, je baan, je vriendinnen en wat jullie vanavond gaan eten staan vast hoger op je lijstje dan je autoverzekering. Toch zijn er heel veel misverstanden over. Wat denk jij: is het slim om dat krasje te claimen bij je autoverzekeraar? En is een uitgebreide autoverzekering altijd de beste keuze? Bij Independer zetten we de 5 grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij. 

1: Het aantal schadevrije jaren is het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden

Vijf jaar geen schade rijden betekent niet dat je ook vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het aantal schadevrije jaren hangt af van het aantal jaren dat je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouw jij geen schadevrije jaren op.

2: Alle grote en kleine schades claim je altijd bij je autoverzekeraar

Claim je schade bij je autoverzekeraar? Dan gaan je schadevrije jaren omlaag. Ook neemt je premie toe. Daarom is het verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Denk aan een krasje op de deur. Want bij een kleine schade is premieverhoging aan het eind van de rit meestal hoger dan de kosten voor de reparatie. De verzekering is eerder voor grotere schades die je zelf niet kunt betalen.

3: Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe beter

De volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. De verzekering vergoedt de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt aangericht. Verder ben je verzekerd voor schade aan anderen.

Maar, past deze uitgebreide dekking wel bij de waarde van je oude bakkie? Of ben je oververzekerd? Stel: je hebt een allriskverzekering en je auto is gestolen of total loss. Je verzekeraar vergoedt dan vaak niet meer dan de dagwaarde. Dus wat je auto op dat moment waard is. Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder.

Let op: kijk niet alleen naar de leeftijd van je auto om te weten welke autoverzekering bij je past. Ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een ruimere verzekering.

4: Als je een tweede auto koopt, begin je weer op nul schadevrije jaren

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan start je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: sommige verzekeraars bieden een tweede autoregeling. Daarmee ontvang je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Je kunt hiervoor niet bij elke autoverzekeraar terecht. Check het altijd bij je verzekeraar.

5: Het is slim als je de auto van je kind verzekert

Zo zet je kind zijn eerste stapjes en zo rijdt hij of zij de eerste kilometers. Misschien koopt je zoon of dochter na het halen van het rijbewijs een eigen auto. Een autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan profiteren van jouw schadevrije jaren? Dat is niet toegestaan. De auto moet op naam staan van de persoon die er het meest in rijdt. Dat is tenslotte voordelig voor je zoon of dochter. Hij of zij kan zo zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Previous ArticleNext Article