Waarom een Playstation 4?

playstation.kindertjes

Als je kinderen hebt die van games spelen houden, ken je het fenomeen vast wel: de Playstation 4. Een spelcomputer die verschillende diensten aanbiedt als games spelen, op het internet surfen, YouTube video’s bekijken en ook Spotify en Netflix streamen. Om te beginnen zijn er tegenwoordig meerdere versies Playstation 4 beschikbaar; de “gewone Playstation 4” en de “Playstation 4 pro” zijn er daar twee van. Het verschil zit hem voornamelijk in de prijs en de 4K optie. De 4K optie op de Playstation 4 pro houdt in dat de beeldresolutie vier keer zo hoog wordt weergegeven dan bij normaal Full-HD. Dat wil zeggen dat het beeld van de Playstation 4 pro superscherp is. 

Welke Playstation 4?
Ik wil een Playstation 4 kopen voor mijn kinderen, maar welke kan ik dan het best nemen? Je wil natuurlijk het beste van het beste. Als je de Playstation 4 alleen gebruikt voor games en internet, dan is de eerste versie een uitstekende versie. Mocht je al een 4K televisie hebben staan dan is de Playstation 4 pro een goede keuze. Het is natuurlijk wel net zo leuk om gebruik te kunnen maken van de 4K resolutie. Heel mooi en haarscherp beeld en nog veel andere opties waaronder Virtual Reality. Dit is het best te vergelijken met een simulator. Je hebt het gevoel dat je ergens in zit en iets doet, terwijl je in werkelijkheid gewoon op de bank zit. Een heel leuke ervaring. Je kan bij het aanschaffen van een Playstation 4 ook overwegen er een starterpack bij te kopen. Dan krijg je een mooie gekleurde hoes voor de Playstation 4 controller, thumb grips (soort anti-slip materiaal voor op de knoppen die met de duim worden gestuurd) en een kleine headset met microfoon.

Accessoires die erbij passen
Dan nu over naar de vele accessoires voor de Playstation 4. Als je de spelcomputer aanschaft dan zit natuurlijk al een controller voor de Playstation 4 erbij, maar als je meerdere kinderen hebt is één controller natuurlijk lastig. Wist je dat je bij bijna elke computer winkel een losse Playstation 4 controller kan kopen? Als deze van het merk Sony is, dan is ‘ie natuurlijk wat aan de prijs. Daarom zijn er heel wat bedrijven die de Playstation 4 controller ‘namaken’, dit scheelt meestal meer dan de helft! Ook zijn er super leuke hoesjes voor de Playstation 4 controllers. Je kan ze gebruiken om de controllers op te pimpen of om ieder kind z’n eigen kleur controller te geven.
Een leuke toevoeging aan het gamen op de Playstation 4 is een speciaal stuur- en pedaalset die je kunt kopen. Het spel moet deze set natuurlijk wel ondersteunen, maar je krijgt de ultieme race ervaring met het spelen van zo’n spel in combinatie met een stuur en pedalen.

Als er thuis gegamed wordt, dan wil er nog wel eens wat lawaai ontstaan. Geluid van het spel zelf, je kind dat naar het spel roept en eventueel een vriendje of vriendinnetje waar je kind tegen gamet aan de andere kan van de lijn. Net als voor bijna alles op het gebied van IT tegenwoordig is hier gelukkig ook een oplossing voor. Omdat kinderen in-ear headphones vaak niet lekker vinden zitten, omdat ze hier nog te kleine oren voor hebben zijn er vandaag de dag veel gaming headsets voor de Playstation 4 voor kinderen om het gamen zo aangenaam mogelijk te maken. Deze gaan dus niet in het oor van je kind, maar er overheen.
Dan nog zo’n probleempje waar kinderen tegen aanlopen tijdens het gamen: ‘MAAAAM, de controller is leeg, maar als hij aan de oplader zit en ik wil gamen zit ik véél te dicht bij de televisie, omdat de oplader zo kort is!!’ Er bestaan gelukkig heel handige, extra lange USB oplaad kabels voor tijdens het spelen. Zo kan je kind lekker op de bank gamen terwijl de controller gewoon oplaadt. Mochten de controllers wel weggelegd worden, dan bestaat er een handig blokje waar je de controllers tegelijk in kan opladen. Wel zo compact.

Playstation 4. Verantwoord of toch niet?
Maar hoe laat je je kind nou verantwoord gamen? Playstation 4 games zijn vaak 16+ games. Lastig als je een kind van een jaar of 10 hebt, maar hij wel van vechtspellen houdt. Maak hier goede regels over. Mag hij of zij alleen spelen als jij in de buurt bent. Of met een grote broer of zus. Of laat je je kind gewoon z’n gang gaan? Vind je het toch nog een beetje te risicovol om je kind helemaal alleen te laten gamen, dan is er een leuke oplossing waardoor hij of zij kan blijven gamen, maar jij er 100% bij bent. Namelijk; multiplayer games. Neem bijvoorbeeld ‘LEGO The Hobbit’. Een Playstation 4 spel waarin je door Gandalf wordt ingehuurd om Eikenschild en zijn groep dwergen te helpen. Lekker samen puzzelen en super goed voor de ontwikkeling van je kind! Je kan je op internet ook aanmelden voor workshops en voorlichtingen over verantwoord gamen. Hier ga je in gesprek met échte gamers en hoe zij tegenover kinderen en gamen staan.

We krijgen ook vaak vragen over hoe lang je je kind zou moeten laten gamen. Om te beginnen, mag je dit natuurlijk helemaal zelf weten. Natuurlijk zijn er “richtlijnen”, maar doe wel wat goed voelt. Wij merken dat veel moeders hun kind ongeveer een uur per dag laten gamen en als hij of zij bijvoorbeeld een goed cijfer heeft gehaald op school, of heeft geholpen in het huishouden, dat hij of zij een half uurtje langer mag spelen. De tijden in het weekend kunnen en mogen natuurlijk variëren. Moet je kind op zaterdag sporten, dan is het daarna fijn om even te ‘chillen’ door middel van een game als hij of zij weer thuis is. Komen opa en oma op zondag af en toe op bezoek, dan is het natuurlijk wel net zo netjes om de Playstation 4 even uit te laten staan. Maar doen jij, je man en de oudere broers en/of zussen op zondag ook niks anders dan met de laptop op schoot voor de televisie hangen of heel de dag op de tablet kijken, dan is het lastig om je kleintje niet ook de hele dag zijn gang te laten gaan. Geef dus het goede voorbeeld.

Previous ArticleNext Article