Mam, mag ik thuis blijven?

alleen thuis blijven

Mijn kinderen groeien en dat is niet alleen in de lengte. Nee, ze worden ook niet moddervet, ik heb het over hun wereld. Hun wereld groeit, het wordt steeds groter en groter. En dat is fijn. Het is fijn om te zien dat mijn kinderen steeds meer zelfstandige individuen aan het worden zijn. Mooie mensen, met zelf gekozen vrienden. Eigen interesses. Een eigen ik. Maar soms is het ook lastig. Het loslaten went namelijk nooit. En het afkoppelen gebeurt steeds vaker. 

Nu zijn we met de oudste op het punt ‘alleen thuis blijven’ beland.

De kinderen alleen thuislaten

Eigenlijk was dit proces al even bezig. Ik liet en laat mijn kinderen namelijk al regelmatig even alleen thuis. Wanneer ik bijvoorbeeld de hond uitlaat. Ik loop een klein rondje vlakbij ons huis. Eigenlijk geeneens verder dan het buitenspeelgebied van de kinderen. De eerste keren dat ik dat deed, werd ik in de tien minuten dat ik weg was, gemiddeld drie keer geface-timed. Inmiddels roep ik ‘jongens, ik ben even Lily uitlaten’. ‘Oké, tot zo’, wordt er dan geroepen en het is prima.

Maar met de oudste, ze is nu negen, ben ik onlangs een paar stapjes verder gegaan. Het begon bij alleen thuisblijven toen ik haar zusje bij een speeldate moest ophalen. ‘Ah mam, ik wil niet mee. Ik kan toch gewoon even thuis blijven?’, opperde ze. Nou gewoon, gewoon… Voor een moeder die in dit proces belandt, is dat nog niet zo gewoon. Toch hebben we het geprobeerd en ondanks dat ik niet heel relaxt vertrok, vertrouwde ik erop dat het wel goed zou gaan.

En dat ging het ook. Na wat instructies had ik haar voor de televisie geparkeerd en bij thuiskomst, zat ze daar nog steeds. Inmiddels doe ik zo nu en dan weleens een boodschapje, terwijl ze dan even alleen thuisblijft.

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten?

Eigenlijk is deze vraag onmogelijk te beantwoorden, ieder kind is namelijk anders. De één is op jonge leeftijd al heel verantwoordelijk en je kunt erop vertrouwen dat hij of zij geen ondoordachte dingen zal doen. De ander is super impulsief, denkt niet na over de gevolgen en voor je het weet staat je huis in de fik. Weer een ander is te bang, het bange kind zal er dan ook geeneens om vragen. Er is gewoon geen exacte leeftijd om te kunnen zeggen, vanaf nu kun je je kind alleen thuislaten.

Afspraken maken met je kind

Het is wel handig dat je kind oud genoeg is om zich aan de afspraken te houden. Dit zijn een aantal afspraken die ik met mijn dochter heb, wanneer ze even alleen thuisblijft.

– Niks eten. Gewoon even niet doen. Het is namelijk niet dat ik uren weg ben en ze bijna verhongert. Voordat ik vertrek kan ze wat eten en wanneer ik weer terug ben.
– Blijf op één verdieping. Liever geen trap lopen. Niet dat ze motorisch gestoord is, maar wanneer er wel iets op de trap gebeurt, is dat gewoon een zeer vervelende plek.
– Blijf vooral lekker tv kijken of een speel een spelletje op de computer. Die schermpjes zijn geen oppas, maar wel verrekte handig in deze fase. Want ik heb dan vrijwel de garantie dat er amper bewogen wordt.
– Telefoon bij de hand houden. Voor noodgevallen, dus alleen gebruiken wanneer dat nodig. En mij mag ze te allen tijde facetimen.
–  Niemand komt erin. Geen vriendjes of vriendinnetjes. Ze wachten maar even totdat ik weer thuis ben.

Volg je gevoel

Dit is een punt wat moeders wat meer zouden moeten doen. Volg je gevoel en laat je niet gek maken door wat andere moeders en de media je wijsmaken. Vind jij het zelf geen probleem om je slapende kind even alleen thuis te laten, volg dan je gevoel en je verstand. Het is dan bijvoorbeeld wel verstandig om de buurvrouw even in te lichten of met een briefje (waarop staat dat er een kind thuis ligt te slapen) in je zak weg te gaan.
Volg je gevoel wanneer jij denkt dat je kind oud en wijs genoeg is om even alleen thuis te blijven. En blijf dan niet meteen drie uur weg. Gebruik ook je verstand.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article