Je kind begeleiden in het gebruik van een mobiele telefoon

Er is geen ontkomen meer aan. Mijn dochter heeft een mobiele telefoon en het duurt niet lang meer totdat ze deze mobiele telefoon ook buitenshuis wil gebruiken. Ik heb het zo vaak geroepen, ik heb het zo vaak gedacht: “kleine meisjes worden groot”. Maar nu moet ik het ook aanzien en loslaten. Kleine meisjes worden groot.

Hoe ga ik hier mee om? Hoe begeleid ik haar in deze wereld waar alles om (sociale) media draait? Ik heb deze begeleiding nooit gehad. Ik heb dit niet in mijn opvoeding meegekregen, hoe weet ik of ik het goed doe of niet? Het is een ontdekkingstocht, ook voor mij. 

Er zijn een paar dingen in dit opvoedgebeuren die ik wel weet.

– Communicatie is de basis

Wanneer de communicatie goed zit, kun je:

– Vertrouwen en loslaten

En waar ik vrijwel altijd zeker van ben, hoe lastig soms ook:

– Mijn gevoel

Het internetgebruik van mijn kinderen

Om te beginnen hebben we sinds kort een apparaat waarmee we heel gemakkelijk het internetgebruik kunnen controleren. Maar van alleen maar controleren, leren ze niks. Kinderen moeten het ook zelf kunnen ervaren. Om te beginnen zal ik (nog) geen mobiele abonnement afsluiten voor de telefoon. Wanneer mijn dochter de telefoon echt zal meenemen op straat, beginnen we met een sim-only kopen. Hiermee voorkomen we onder andere torenhoge telefoonrekeningen.

Afspraken maken

Maar dat betekent niet dat we geen afspraken maken over het gebruik van de mobiel. Er zit een tijdslimiet aan het gebruik van de mobiele telefoon. Er worden afspraken gemaakt met wie ze wel of niet online mag praten. Simpele afspraakjes, maar wel afspraakjes waar ze zich aan houden kan en kan laten zien dat ze te vertrouwen is.

Gevaren bespreken

Communiceren is de basis. En dus is het bespreekbaar maken van de online gevaren heel belangrijk. Ze mag best weten dat het internet een gevaarlijk plek kan zijn en dat er nare dingen gebeuren, zoals pesten. Het liefste wil je je kind hiervoor behoeden, maar helaas kunnen we niet 24 uur per dag met haar meekijken. Het is een stukje loslaten en erop vertrouwen dat zij op haar beurt gewoon hierover kan praten met ons.

Social Media

Ik snap dat het idee van bepaalde social media platforms, zoals Instagram, is om elkaar te volgen. Niet alleen bekende, ook onbekende mensen die je bijvoorbeeld inspireren of die je gewoon grappig vindt om te volgen. Toch zegt mijn gevoel dat ik mijn dochter hierin beschermen en afschermen moet. Ik wil niet dat ‘vreemde mensen’ haar zomaar kunnen gaan volgen en ik wil ook (nog) niet dat zij ongevraagd foto’s plaatst op haar Instagram account. ‘Instagrammen’ doen we tot nu toe samen. Van de overige social media blijven we, zolang het nog even kan, weg.

Communiceren, vertrouwen, loslaten en je gevoel volgen. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ik van de daken schreeuw ‘kleine meisjes worden groot!’

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article