Hoe leer je je kind niet gemeen te zijn?

boos kind

Kinderen zijn gemeen. Oké, niet alleen kinderen, ook volwassenen zijn gemeen. Oké, oké, ik zal ze niet allemaal over één kam scheren. Maar er is altijd wel iemand die gemeen is. Iemand die niet het beste met je voor heeft. Iemand met wie je niet klikt. Een persoon die ervoor zorgt dat het slechtste in jezelf naar boven komt. Je wilt dat niet, maar het is een reactie op die persoon. Je moet daarmee zien te dealen. Maar wat als je dat nooit geleerd hebt? Wat als je dat niet aangeleerd wordt?

Wat als je zelf eigenlijk ook best gemeen bent?  [Read more...]

Review Circle with Disney

kinderen op iPad

Onlangs kreeg ik de Circle with Disney in handen. De wat? De Circle with Disney is een apparaat waarmee je inzicht krijgt in het internetgebruik van je kinderen. Hmmm, klinkt interessant! Vandaar deze review over onze ervaringen met de Circle with Disney.

Met een programmeur als vader en een moeder die de halve dag over het internet surft, is het niet zo gek dat onze kinderen echte iKids zijn geworden. Computers zijn de toekomst en bovendien leren de kinderen heel veel via de computer, de telefoon of tablet. Ik zal ze daarom ook zeker niet weghouden bij deze apparaatjes, maar in alle eerlijkheid, ze zitten er af en toe echt te veel en lang op. En daarbij heb ik, ondanks de afspraken die ik met ze maak, meestal geen idee wat ze eigenlijk kijken of doen.  [Read more...]

Seksuele voorlichting: hoe komt de baby eruit?

ooievaar

Tijd voor seksuele voorlichting!?

“Als je baby eruit moet, dan maken ze je buik open hè!”, hoor ik mijn achtjarige tegen haar kleuterzusje zeggen. Met een zeer angstig gezicht kijkt ze haar zus met grote ogen aan. “Wow”, is het enige wat ze uit kan brengen en vervolgens werpt ze een blik vol medelijden naar mij toe.

Eventjes was het stil.

“Mama, werd jouw buik ook open gemaakt?”, ze stelt de vraag alsof ze het antwoord eigenlijk helemaal niet weten wil.

“Nee schat, mijn buik werd niet opengemaakt. Jullie kwamen uit… uhhh”, ga ik dit nu serieus zeggen? Is het moment gekomen dat ik nader uitleg moet gaan geven? “Billen! Jullie kwamen uit mijn billen.” Pfff, waarom maak ik er nou weer zo truttig ‘billen’ van? Straks durven ze niet meer te poepen uit angst dat er een baby uitgepoept wordt.

“Maar mama, kan het ook dat je buik opengesneden wordt?” Vraagt de achtjarige nog even door. Kennelijk heeft ze dat ergens opgevangen.

“Jazeker, dat noemen ze een keizersnede.” De kleuter haakt af, genoeg informatie voor haar, maar de achtjarige gaat nog even door.  [Read more...]

Mijn dochter de beelddenker?

beelddenker

Wanneer de ontwikkeling van een kind verloopt zoals het behoort te verlopen, dan is het helemaal niet nodig om op onderzoek uit te gaan over hoe het er allemaal in het brein van je kleintje aan toe gaat. Maar wanneer je kleintje ‘anders is dan de rest’ dan willen we graag een reden, een oorzaak, een hokje of sticker, hoe je het ook noemen wil.

Dat hokje kan een richtlijn zijn, een bevrijding voor ouder en kind. Maar voordat je daadwerkelijk in het juiste hokje beland bent, heb je al vele andere hokjes bezocht, maar die bleken niet het juiste hokje.

Mijn dochter heeft epilepsie, dat staat vast. Haar epilepsie veroorzaakt het één en ander aan probleempjes op school. Door haar absences mist ze weleens het één of ander. Zo mist ze bijvoorbeeld een deel van de uitleg van de rekeninstructies of wanneer ze een dictee maken en de juf de woorden opnoemt, kan het zo zijn dat ze het woord volledig misloopt. Dit zie je terug in het eindresultaat. Doordat vaststaat dat zij epilepsie heeft, wordt hier rekening mee gehouden en kan zij, ondanks de absences gewoon deze leerweg blijven volgen.

Maar toch blijft ze moeite houden met het rekenen. Het hoofdrekenen en automatiseren van de tafels lukt maar niet. De absences kunnen hier een hinder in zijn, maar toch ben ik wat verder gaan zoeken.

Ik kwam uit bij het beelddenken[Read more...]

Zijn die oorkappen nou echt nodig?

oorkleppen

Ik zie ze steeds vaker als ik in de klassen gluur. Kinderen met oorkappen op over hun oren. Het is geen hoofdtelefoon waar ze ondertussen naar hun lievelingsmuziek luisteren, maar het zijn echte oorkappen dat ook wel voor gehoorbeschadiging gebruikt wordt. Maar waar dient het dragen van de oorkappen voor en is dat nou wel echt nodig vraag ik mij af?

Concentreren kun je leren

Dat niet ieder kind zich even goed kan concentreren weten we inmiddels. Ik zie het al bij mijn eigen drie kleintjes, de één is veel sneller afgeleid dan de ander. Maar volgens sommige deskundige kun je, met de juiste aanpak,  het concentreren prima leren. Het is een kwestie van oefenen en consequent zijn. ‘Eerst opruimen en dan pas iets nieuws pakken.’

Toch ben ik ervan overtuigd dat sommige kinderen zich simpelweg makkelijker kunnen afsluiten voor afleidende prikkels dan anderen kinderen. En daarvoor zijn de Alpine Muffy oorkappen een prima middel om minder afgeleid te worden. Want geluidloos in een klas van 28 kinderen is het natuurlijk nooit. Die laat zijn gummetje vallen, de ander moet niezen en achter je zit iemand die net even te luid een vraag aan de juf stelt. Er gebeurd zoveel! En die ene moeilijke rekensom is nu eenmaal geen bouwpakket van LEGO, waar je kleintje wél de concentratie voor blijkt te hebben.  [Read more...]

De leukste natuur (doe-)boeken voor kinderen

De herfstvakantie staat gelijk aan het maken van een boswandeling, vind ik dan. De kleuren, de geuren, alles wat er van de bomen valt, het bos is in de herfst fantastisch! Maar wat een boswandeling met de kinderen nog leuker maakt, is om actief te gaan speuren in het bos. Om bewust om je heen te kijken en luisteren naar wat er allemaal in het bos te ontdekken valt.

Om je daarbij een beetje te helpen, is een natuur (doe-)boek erg handig en maakt een boswandeling met de kinderen nog leuker.

Het Gruffalo natuurspeurboek gruffalo speurboek natuur

De Gruffalo is fantastisch en natuurspeurboeken van de Gruffalo maken een boswandeling extra spannend en leuk. Doe als Muis en ga dapper het bos in. Gewapend met dit stickerdoeboek voor natuurontdekkingsreizigers kom je alles te weten over de natuur om je heen.

Inmiddels heeft de Gruffalo voor elk seizoen een variant.

€ 7,50 – Bestellen>>  [Read more...]

Online ouderavond van Squla

Binnenkort gaan wij Squla proberen. Squla is een online oefenprogramma voor kinderen in groep 1 t/m 8. Alle vakken komen aan bod, van rekenen tot begrijpend lezen en van topografie tot spelling. Of het oefenprogramma net zo leuk is als het eruit ziet, kunnen we je over een paar weken vertellen. Later hierover dus meer.

kind-computer

Voor nu is het misschien leuk om te weten dat Squla een online ouderavond organiseert. De ouderavond wordt georganiseerd omdat ze bij Squla merken dat vaders en moeders hun kind het beste helpen in zijn/haar ontwikkeling op school. Dat is vaak ook een reden om Squla te kopen. Ouders willen meer controle over hoe hun kind zich ontwikkelt en hoe goed een leerkracht ook is, vaak kennen ouders hun kind toch het beste en willen ze er zelf alles aan doen om hun kind optimaal te laten ontplooien.  [Read more...]

Mijn kind is gestoken, wat te doen?

Wanneer je kind gestoken wordt, kan dat heel vervelend zijn. Een wespensteek doet bijvoorbeeld pijn en een prik van een mug kan erg jeuken. Het liefst wil je dat voorkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk.

Vijf wespensteken tegelijk!

Het is alweer een aantal jaar geleden dat mijn dochter door vijf wespen gestoken werd. Het was in het begin van het voorjaar en mijn dochter wilde de tuinkussens uit de tuinkussenbak halen. Deze handeling veranderde in een nachtmerrie voor haar. Terwijl ze met haar hand in de bak greep, greep ze midden in een wespennest. De wespen vlogen om haar oren en helaas werd zij ook een aantal keren gestoken. Er kwam een hartverscheurend gegil uit haar, wat de buren niet onopgemerkt bleef.

Wat doe je in zo een situatie? Als je een zwerm wespen om je dochter heen ziet dwarrelen zou je het liefste met haar meegillen, maar daar heeft zij weinig aan. Rustig blijven en zorgen dat ze niet nóg meer gestoken wordt is het doel. En daarna de huisarts bellen.  [Read more...]

De ideale gezinsauto

Hoe ziet de ideale gezinsauto eruit? Als je deze vraag aan een man stelt krijg je een heel ander antwoord dan wanneer je deze vraag aan een vrouw stelt. De ideale gezinsauto ziet eruit als een Landrover Defender met schuifdeuren, zou een man zeggen. De ideale gezinsauto is ruim, goedkoop en heeft een mooie kleur, zou de vrouw zeggen.

Een ruime gezinsauto

Essentiële vragen die je jezelf moet stellen: passen er drie kinderstoeltjes naast elkaar op één zitrij? Past de kinderwagen in de achterbak? Heeft de auto praktische deuren? Schuifdeuren zijn ideaal, want er komt een dag dat je kleintje de deur zelf open trekt en deze eindigt negen van de tien keer (te hard) tegen de auto ernaast.

Als je drie kinderen en een hond hebt, dan weet je inmiddels dat een auto een gebruiksvoorwerp is. Een soort tweede huis waar geleefd wordt en dat praktisch moet zijn. Al met al wordt er behoorlijk wat tijd doorgebracht in een gezinsauto. Een ruime gezinsauto is dus zeker wenselijk en als ik onze persoonlijke wensen erop nasla, dan zouden de kinderen zoveel ruimte moeten hebben, dat ze elkaar niet kunnen aanraken. Ideaal zou zijn dat ieder kind zijn eigen zitrij heeft, maar om nou in een touringbus te gaan rijden… Maar een derde zitrij met drie kinderen is echt geen overbodige luxe.  [Read more...]

Welke draagzak is het beste? BabyBjorn, Manduca of toch de Bondolino?

Ik heb mijn kinderen de afgelopen jaren heel wat gedragen. Gedragen in mijn armen op mijn schouders, maar ook in een draagzak. Welke draagzak ik het fijnste vond, zal ik je straks vertellen. Dat was namelijk wel even uitvogelen, want er zijn zoveel verschillende draagzakken op de markt. En de één zegt dit en de ander zegt dat.

Uiteindelijk blijft het dragen en het kiezen van een draagzak een persoonlijke keuze, want net als ieder kind, is ook iedere moeder uniek! Sommige moeders houden helemaal niet van dragen, ze vinden het niet comfortabel of houden niet van zo een plakkerig kind tegen zich aan. Dat kan, daar is helemaal niets mis mee!

Draagzak op reis

Maar toch kan het dragen van je kindje ook heel praktisch zijn, op reis bijvoorbeeld. Dan kiezen ouders vaak voor een rugdrager waar ze hun peuter of kleuter in kunnen vervoeren. Ooit gingen wij met drie kinderen vliegen, hier kun je lezen hoe wij dat deden.

Een lange tijd heeft er een soort van back-pack rugdrager bij ons in de kast gelegen. We hebben de rugdrager slechts een aantal keer gebruikt, waarschijnlijk omdat de rugdrager een beetje lomp is. Toch heeft zo een rugdrager wel een voordeel, het kan namelijk ook als zitje gebruikt worden.  [Read more...]