Zwangerschapsdiscriminatie

Vandaag start het College voor de Rechten van de Mens met een landelijke oproep aan zwangere vrouwen om discriminatie op en rond de werkvloer te melden. Zwangerschapsdiscriminatie is vaak aan de orde en in het bijzonder op het werk, zo stelt het College.

Zelf heb ik hier nooit mee te maken gehad. Sterker nog, ik had er nog nooit zo over nagedacht. En dat terwijl ik drie keer zwanger ben geweest toen ik voor een werkgever werkte. Maar de feiten liegen er niet om. 

Feiten over zwangerschapsdiscriminatie

  • 45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren geven aan dat zij iets hebben meegemaakt dat volgens de wet op discriminatie wijst.
  • 44% van de vrouwen met een tijdelijk contract geven aan dat hun contract niet is verlengd (mede) wegens zwangerschap.
  • 38% van de vrouwen geeft aan dat het contract op het laatste moment niet doorgaat of dat de voorwaarden worden veranderd vanwege de zwangerschap. 
  • 13% van de vrouwen geeft aan dat zij door haar zwangerschap of moederschap is benadeeld. Ze werden uitgesloten voor een promotie, liepen salarisverhoging mis, mochten geen opleiding volgen of liepen een vast contract en/of urenuitbreiding mis.
  • Bij 10% van de vrouwen die na terugkomst van hun verlof bij dezelfde werkgever in dienst blijven heeft de werkgever bepaalde taken afgenomen zonder haar medeweten. In 5% van de gevallen is de werkneemster in een andere, lagere functie geplaatst.
  • 3% van de vrouwen met een vast contract geeft aan dat zij is ontslagen (mede) wegens zwangerschap.
  • Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart onprettige ervaringen op het werk, die niet altijd als discriminatie te betitelen zijn. Zo verloopt de omgang met collega’s en/of de leidinggevende niet altijd goed en is het in de praktijk niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven.

(College voor de Rechten van de Mens, 2012)

Via deze link kunnen zwangere vrouwen melding doen van discriminatie.

Previous ArticleNext Article