Sparen voor je kind, doe jij het?

spaarvarken kind

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, weet je ook dat dit je geld gaat kosten. Heel veel geld, wat zo nu en dan voelt als weggegooid geld. Ik bedoel, de eerste aanschaf vanwege je wereldwonder, een zwangerschapstest, pies je zelfs gelijk onder. Maar goed, ben je als ouder in spé een beetje voorbereid, dan heb je wat geld gespaard voor een kinderkamertje, kinderwagen en alles wat erbij hoort om zo’n kindje te verwelkomen op deze aardkloot.

En hoe goed je berekeningen ook zijn, toch houd je het niet voor mogelijk hoeveel kinderen je uiteindelijk kosten. Want buiten het standaard levensonderhoud en alle spullen die ze van je slopen, wat ook weer geld kost, wordt er ook nog verwacht dat er gespaard wordt voor de eventuele studie. 

Eigen spaarrekening op peil houden

Sparen voor je kind, doe jij het? Om je eerlijk te zeggen ben ik al blij als we onze eigen spaarrekening op peil kunnen houden. Sparen voor onze kinderen doen we tot op heden eigenlijk alleen symbolisch door wekelijks een schamel bedrag op de kinderrekeningen te zetten.

Behalve dat ik ervan overtuigd ben dat je kinderen beter goed kunt leren omgaan met geld, dan dat je ze een bak met geld mee geeft in hun studietijd, wat hoogstwaarschijnlijk grotendeels naar de kroeg gebracht wordt, is het toch een fijn idee om een buffer voor ze te hebben. Het beste wat je kunt doen is dan ook je kinderen leren bewust om te gaan met geld én ondertussen ook een fijne start voor ze bij elkaar te sparen.

Waar begin je met sparen voor je kind?

In het begin voelt het zo nutteloos om die paar euro opzij te zetten, maar toch is klein beginnen helemaal zo gek nog niet! Alle beetjes helpen, dus ook die paar euro. En wanneer je eenmaal de stap hebt gezet om een rekening te openen voor je kind, zul je zien dat wanneer het even financieel meezit, je al snel wat extra op de rekening zult storten. En voor je het weet heb je toch een leuk bedrag gespaard voor je kinderen.

Maak afspraken over de spaarrekening van je kinderen, want wanneer je dat niet doet kunnen er misverstanden over ontstaan. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat wat er gespaard is voor de kinderen, van de kinderen blijft. Daar kom je dus niet meer aan, tenzij de crisis echt uitbreekt en de nood zo hoog is dat je het geld nodig hebt om te kunnen overleven. Spreek ook met elkaar af waarvoor het spaargeld bedoeld is. Is het voor een studie, voor een rijbewijs of voor de uitzet van je kinderen?

Leren met geld omgaan

Maar om je kind financieel zelfstandig te maken, is het belangrijkste dus eigenlijk om je kind te leren hoe met geld om te gaan. Ook daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, maar hoe precies, dat is weer een heel ander verhaal.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. wij doen het van de geboorte, ik wil ze later een appeltje voor de dorst kunnen meegeven.