De kracht van huid op huidcontact

Ik herinner me dat ik in een groot wit licht lag te staren en ik kon niks behalve afwachten. Ik probeerde mezelf af te leiden, maar ik was te zwak. Ik sloot mijn ogen, ik hoorde machines piepen, dokters praten en zo nu en dan vervaagde het geluid naar de achtergrond. Ik was aan het wachten op dat ene geluidje. Het geluid van het gehuil van een pasgeboren baby. Mijn baby. Ik kon niet wachten op ons eerste huid op huidcontact. Opeens schrok ik op uit een verre gedachte. Daar was het geluid, het gehuil, mijn hart sloeg ervan over. Zo bijzonder, zo mooi. Na die lange, lange strijd was ze dan eindelijk daar. Ik wilde opspringen, haar in mijn armen nemen en naar huis gaan. Maar ik lag daar hopeloos en volledig overgegeven aan anderen. Ik kon niks. 

Ik vroeg aan mijn man, waar is ze? Hoe is ze? Breng haar bij me, ik wil haar zien! En daar was ze, liggend op mijn borst, die allereerste keer. De eerste aanraking. Het huid op huidcontact die ons verbond. Negen maanden in mijn buik, maar pas toen ik haar zag, wist ik dat ze van mij was. Nu pas voelde ik dat we voor altijd verbonden waren. Ik voelde haar kleine neusje, ik streelde haar lange fragiele vingertjes. Dit was de kracht van de huid op huidcontact.

Wat is huid op huidcontact?

Huid op huidcontact is heel simpel: de baby ligt naakt op de blote borst van de moeder of vader. En bevordert de hechting met je baby.

Ze zeggen weleens dat de verbondenheid tussen moeder en kind beschadigd is wanneer een baby door middel van een keizersnede ter wereld komt. Maar die verbondenheid zit hem niet in hoe je ter wereld komt, maar hoe je ontvangen wordt. Die eerste aanraking, vol liefde en genegenheid. Die is zo belangrijk, zo waardevol. Voor kind én voor moeder. Tijdens die eerste aanraking leerde ik haar echt kennen, ik zag wie ze was. En ik zag haar alsof ik haar altijd al kende. Ik had me er geen voorstelling van kunnen maken, tot die eerste aanraking. Het huid op huidcontact.

Waarom huid op huidcontact met je baby?

Naast het bevorderen van de hechting met je baby, zijn er nog een aantal voordelen aan huid op huidcontact met je baby.

– Het verbetert de hart- en longfunctie. Hoe je baby ook ter wereld komt, zo’n geboorte is niet niks. Het is een flinke overgang: van veilige baarmoeder naar de grote wereld. Wanneer een baby door de moeder huid op huid wordt vastgehouden, is deze overgang minder heftig. De hartslag van de moeder en de ademhalingspatronen zijn namelijk bekend bij de baby.

– Het stabiliseert de lichaamstemperatuur van de baby. Tijdens de zwangerschap houdt een moeder de temperatuur van haar baby op peil door te zweten als het warm is en te trillen en te bewegen als het koud is. Na de geboorte moet de baby dat zelf doen, echter kan de baby dit nog niet. Door huid op huidcontact help je je baby op weg om dit zelf te kunnen gaan regelen.

– Het vermindert de kans op postnatale depressie. Hoewel er meerdere factoren zijn die een postnatale depressie kunnen veroorzaken, kan huid op huidcontact met je baby direct na de geboorte de kans op een postnatale depressie verminderen. De mogelijkheid om je baby direct na de geboorte vast te houden, te knuffelen, te verwarmen, te ruiken, te zoenen en te verzorgen, stimuleert je moedergevoelens en versterkt je eigen welzijn.

– Het stimuleert je borstvoeding. Baby’s huilen minder en slapen beter.

Tot wanneer huid op huidcontact met je baby?

Hoe lang en tot wanneer je huid op huidcontact moet hebben met je baby, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar ik denk, hoe langer, hoe beter. Want aanraking van je kinderen is zo krachtig voor je kind, dat ik geloof dat er met veel aanraking een stabiele en zelfverzekerde basis wordt gelegd. Een basis voor een fijne toekomst.

Afbeelding moeder en baby, huid op huid contact: Tyler Olson/shutterstock

Previous ArticleNext Article