Geld over houden voor leuke dingen

lege portemonnee

Op Netflix staat de documentaire ‘Minimalism’

Dit is een documentaire die mij erg aanspreekt, omdat ik het laatste jaar meer en meer aan het beseffen ben hoe fijn het is om minder spullen in huis te hebben. Dat thuis een plek aan het worden is waar ik echt tot rust kan komen. Dat ik mag realiseren dat ik blij ben met alles wat ik heb. Dat minimalisme een andere manier is om naar de wereld te kijken. Het helpt me om minder te consumeren en tevreden te zijn met alles wat ik heb.

Ik merk dat ik het fijn vind dat elk kledingstuk een bewuste keuze in mijn garderobe is. Natuurlijk baal ik er van als een mooi kledingstuk kapot gaat. Mijn kledingstukken slijten logischerwijs sneller, omdat ik er niet zoveel heb. Ik probeer het te maken, of koop een soortgelijk item terug. Ook word ik vrolijk van alle spullen die in mijn keuken en woonkamer liggen. Alles blijft lekker netjes, omdat er vrij weinig staat.

Voor mij is het een heel proces geweest, wat ik dacht wel ‘even’ te gaan doen. Ik heb er ook al een heel aantal blogs over geschreven. Over opruimen en Project 333. Ik gebruik nu wel weer iets meer kledingstukken, echter mijn manier van denken is veranderd. Ik koop alleen spullen waar ik blij van word. Soms laat ik spullen juist liggen, want dan heb ik het niet echt nodig. Soms koop ik juist iets duurdere spullen of van betere kwaliteit met de hoop er langer mee te doen. Ook houd ik mijn financiële lek in de gaten, zodat alles wat we kopen met een bewuste reden aangekocht wordt.

Deze documentaire heeft mij gemotiveerd om verder te gaan dan enkel mijn huis opruimen, of minder kleding te kopen. Minimalistischer leven, zodat er meer geld over blijft voor leuke dingen. Niet met de achterliggende gedachte om meer te sparen, maar juist om meer uit te geven aan uitstapjes met de kinderen of nog beter om samen een dagje naar de sauna te kunnen bijvoorbeeld.

Hoe ga ik dit doen?

Love people and use things, because the opposite never works

Minder uitgeven aan kleding.

Als jij dat ook zou willen, raad ik je aan echt eens een poging te doen met project 333. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen dit met meer items te doen. Je komt echt tot het besef dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. Of wat heb je nou nog echt nodig, zodat je drie maanden niet meer hoeft te winkelen? Zelf vind ik de site lidathiry.nl erg handig voor tips en trucs voor juiste kleding die past bij mijn lichaamstype. (Killerbody in progress ;)) Echter, ik begin nu pas (na ruim een jaar) het financieel voordeel te merken. Dat komt omdat ik elk seizoen eigenlijk nog best een aantal items had die ik wou vervangen en daar in verhouding duurdere kleding voor terug heb gekocht. Hopelijk houd ik nu voldoende geld over voor het volgende:

Vitamine supplementen en verzorgingsproducten

Dit kan een behoorlijke kostenpost zijn. Mijn huid is redelijk droog en ik geef hier behoorlijk veel geld aan uit. Voor mij een nieuwe uitdaging om dit binnen beperken te houden. Voorheen kocht ik dit gewoon, omdat ik dit nodig heb. Nu gaat dit vanuit mijn kleding budget van 300 euro per kwartaal. Ja mensen, dat is dus 100 euro per maand. Hiermee ga ik gemiddeld 50 euro besparen.

Vaste lasten

Vaste lasten zijn kosten die elke keer weer terug komen, zoals de hypotheek en telefoonrekeningen. Hier valt vast wel iets op te besparen en ik ga kijken of ik in totaal 50 euro kan besparen. Dat moet te doen zijn.. (?)

Lees hier: Kennen jullie de piekenpijp nog?

Boodschappen

Volgens het Nibud zou ik met mijn gezin uit moeten komen met 555 euro aan boodschappengeld per maand. Ik vind dat al best veel geld als ik er zo over nadenk, maar ik ga er elke keer toch weer overheen. Gemiddeld heb ik dit jaar 700 euro per maand aan boodschappen uitgegeven. Mijn doel is om dit terug te brengen naar 600 euro. Ik ga hiermee 100 euro per maand besparen.

In juli ga ik beginnen! Doe je mee? Hoe zou jij dat doen?

Lees hier: Geld over houden voor leuke dingen, deel 2 

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article