Borstvoeding. Bah. Goor.

Bij de Telegraaf lees ik een mooi nieuwsbericht waarin staat dat alle zuigelingen op de afdeling neonatologie van het VUmc moedermelk krijgen. Ook als de eigen moeder dat niet kan geven, is er melk van een donor.

En nee, ik start hier geen discussie over dat iedereen borstvoeding kan of moet geven. Maar te vroeg geboren kindjes hebben veel baat bij moedermelk, blijkt uit onderzoek. En dus is het mooi dat daar dankzij de donormelk de mogelijkheid is om deze kindjes te bieden wat ze nodig hebben, vind ik.

De ouders moeten overigens wel toestemming hebben gegeven, er is dus wel degelijk een keuze. Toch verbaas ik mij over de reacties die ik hier en daar lees op dit bericht.

“Zou het idee helemaal niet fijn vinden, melk van een onbekende”

“Ik zou nooit en ten immer moedermelk van een ander aan mijn eigen kinderen geven.” 

“omg k zou noooiitt me kleine ander mans melk geven!! Wthell voor gare actie is dit!!!!” 

Oké, ik weet dat ik me nu op glad ijs ga bevinden, maar serieus? Wat is het probleem? Ik snap het namelijk niet. Uit onderzoek blijkt dat de kindjes veel baat hebben bij moedermelk. Ik begrijp dat je het vervelend kán vinden dat het voeden zelf niet lukt, of dat het simpelweg niet gaat, of dat je er zelf voor gekozen hebt, ook prima. Daar gaat het hier niet om. Hier gaat het om wat er het beste is voor je kleintje en als uit onderzoek blijkt dat het op dat moment moedermelk is, hetzij van een donor, dan verdwijnt jouw idee van ‘niet zo fijn vinden’ toch helemaal als sneeuw voor de zon?

Of zie ik dat verkeerd…

Ik krijg een beetje een flashback naar vroeger, toen mijn broer alleen maar melk dat uit de supermarkt kwam wilde drinken en niet van de boer (ja sorry, ik kom van het platteland), want dat kwam uit de koe. Bah.

Het excuus dat je niet weet waar de melk precies vandaan komt en wat ‘erin’ zit, daar kan ik ook niet helemaal bij. Zeker niet aangezien wij Hollanders grootgebruikers zijn van frikadellen…  Alle gekheid op een stokkie, toen mijn eigen kleintje destijds een bloedtransfusie nodig had, omdat dat beter voor haar zou zijn (lang verhaal) heb ik geen moment getwijfeld. Ik wist ook niet wat daar precies in zou zitten of van wie het afkomstig was (niet van mij in ieder geval). Maar hé, what the hell, het was het beste voor mijn kleintje, dus geef het haar alstjeblieft.

Nou ja, misschien ben ik te nuchter (en nee, ik bak geen pannenkoeken van de overgebleven moedermelk uit de vriezer), maar ik vind het mooi dat het kan en dat er moeders zijn die hun overtollige melk doneren. Keep on going!  

Lees ook: Co-sleeper in het ziekenhuis, het zou verplicht moeten worden…
Previous ArticleNext Article

18 Comments

  1. Goed verwoord. Ik werk bij een onderzoeksbureau voor voedsel die ook onderzoek doet voor de grote merken flesvoeding. Een collega liet mij laatst de uitkomsten zien van het verschil tussen borst en kunstvoeding. Was nooit zo overtuigd maar zag nu letterlijk het verschil voor mij. En zoals mijn collega opmerkte “We komen een heel eind, maar sommige dingen kunnen we gewoon echt niet namaken”.

  2. Mooi verwoord! Toen onze tweeling geboren was en ze 4 weken op de couveuseafdeling lagen was ik blij dat ik borstvoeding kon geven. Zoals de verpleegsters daar zeiden ” elke druppel bostvoeding is goud waard voor je prematuurtje” Ik deed er dus ook alles aan om zoveel mogelijk melk te produceren. Helaas bij thuiskomst hield mijn productie op, maar wat had ik ze nog graag borstvoeding gegeven. Als ik toen aan donormelk had kunnen komen had ik ze dat meteen gegeven.

  3. Ik las het artikel gisteren en moest er ook even over nadenken of ik dat zou willen.
    Maar het antwoord is volmondig JA!
    De moeders die melk doneren zijn moeders met goede intenties en er is een goede screening. Geloof dus wel dat de kindjes goede melk krijgen.
    De moedermelk kan het verschil maken voor de kleine ukkies in het ziekenhuis….ik wil het beste voor mijn kindje en als een ander moeder dat kan geven dan ben ik haar juist dankbaar!!

  4. Ik denk dat mensen nog moeten wennen aan het idee. Bloedtransfusie vindt niemand vies en dat is toch eigenlijk hetzelfde principe. En deze mensen drinken waarschijnlijk wel zelf koemelk, wat jij zegt uit de supermarkt

  5. Ik vind het een super plan. Mijn oudste is geboren met 28w en heeft ruim 9w in het ziekenhuis gelegen. Ik heb gekolft tot ik er bij neerviel helaas had ik amper productie. Wat had ik graag mijn melk aangevuld met donormelk! Jammer genoeg was die optie er toen nog niet. Gelukkig verdroegen zijn darmpjes de flesvoeding goed en is het ondertussen een grote sterke peuter. Maar ik vind het mooi dat ouders nu wel de keuze kunnen maken voor donormelk ipv flesvoeding.

  6. Mijn eerste reactie was hetzelfde toen ik gisteren het nieuwsbericht las: GATVERDAMME!
    Maar toen ik er rustig over na had gedacht, zou ik het wel doen uiteraard. Het is gewoon een gek idee om iets uit het lichaam van een ander in je kindje te stoppen ofzo.

  7. En zo is het! Het beste voor je kindje, dat wil toch iedereen? Ik vind het top dat ze dat doen op neonatologie en ik had daar zeker gebruik van willen maken als ik het zelf niet had kunnen geven!

  8. Ik vind het een super plan van het VUMC. De melkdonors worden goed getest dus het is lijkt mij geen probleem . Misschien moeten sommige mensen zich eroverheen zetten maar het is erg goed voor de kleintjes. Ik denk dat vele nu een oordeel hebben maar als het eenmaal zo is ook zij de juiste keuze maken

  9. Vroeger was dit heel normaal.
    Mijn vader en zijn tweelingbroer zogen mijn oma helemaal leeg waardoor er dus donormelk kwam.

    En mijn 10 weken te vroeg geboren zoon kreeg zowel melk van mij als van een donor. Mijn lichaam maakte niet genoeg aan.
    Zolang een moeder geen bepaalde medicijnen gebruikt of aan de drugs of alcohol is is het net zo gezond als je eigen melk.

    Moeders voor moeders toch 🙂

  10. Tuurlijk wil ik het beste voor mn kindje maar ik heb wel al gelijk door dit bericht besloten ik beval niet in het VUMC. Als flesvoeding echt zoveel minder goed zou zijn zou het voor zuigelingen niet eens verkocht worden. Ik ben er zelf mee groot geworden en ik ben nooit ziek. Mijn kleintje zal in januari als het geboren is ook flesvoeding gaan krijgen. Ik kies hier bewust voor. Op die manier weet je precies wat je kindje binnen krijgt. En bij een donor weet je dat niet en dat wordt ook zodanig nog eerst behandeld dat ik me afvraag in hoeverre het echt verschilt met flesvoeding

  11. Hee goed artikel en mee eens. Goed dat het wordt benoemd. Overigens alle respect voor mensen die kiezen voor kunstvoeding. Iedereen moet het voor zich weten. Ik vind het zelf een heel goed initiatief van het VUMC.

  12. Ik vind het ook een goed initiatief, en het wordt goed gecontroleerd heb ik begrepen.

  13. Zo raar dat melk uit een mens viesbah is maar uit een dier, de minder logische minder natuurlijke en minder schone (koeien, die zijn pas vies met stront en modder aan hun lijf) keuze kan dan wel.

  14. Geen idee wat ik zou doen hoor.. Ik kon geen bv meer geven ivm medicatie na de eerste week.. Dus na een week bv overgestapt op de fles en dus “kunst”voeding en het is een gezonde bink die volgens mij niets te kort gekomen is.. Ik voel me dus ook niet schuldig over het feit dat ik hem maar een week heb kunnen geven..
    Maar prachtig initiatief van het ziekenhuis en heel fijn dat hiervoor gekozen kan worden

  15. Vroeger was dit een doodnormale zaak. En iedereen van ons zou denk ik een donororgaan accepteren als we dat nodig hebben om te kunnen overleven. En dan als laatste, de donormelk wordt, net als bloed, toch gewoon nagekeken en onderzocht enzo? Prima initiatief dus!

  16. We geven ze alle medicijnen van de wereld als het nodig is en over moedermelk doen we alsof het urine is.

  17. Ik begrijp dat het voor veel mensen even wennen is, nadat kunstvoedingsfabrikanten jarenlang het idee gevoed hebben dat kunstvoeding net zo goed is als borstvoeding. Maar als je toch een klein kwetsbaar kindje hebt, dan kies je toch altijd voor datgene wat je kind zo gezond mogelijk maakt, zeker als het het verschil kan maken voor je baby. Dan ga je niet miepen over dat de melk uit een andere moeder komt, dan bedenk je je waar nu eigenlijk je prioriteit ligt. Lijkt mij.

  18. Pingback: Borstvoeding heeft een slechte naam en dat is terecht - GoodGirlsCompany